Bakliyat nedir denildiğinde ilk akla gelen kuru fasulye, nohut, mercimek gibi sofraların baş tacı yemeklerdir. Bakliyatlar lezzetli yemeklerin olmazsa olmazıdır, protein açısından zenginlikleri ile bilinir. Mutfakta etten sonra en çok proteine sahip olduğu bilinen bakliyatlar, Türk mutfağında da oldukça önemli bir yer kaplar..


Yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra faydalarının da saymakla bitmeyeceği bakliyatlar, günün her öğünü tüketilen gıdalardır. Besin değerinin zengin olmasının yanı sıra, ulaşımı ve pişirmesi de oldukça kolay olan bakliyat çeşitleri, dünya mutfağında da büyük bir yere sahiptir. Kendi içinde dallara ayrılması ve yemekseverlere çeşitli lezzetler sunmasıyla bakliyatlar, en çok tüketilen besin çeşitlerinden biridir.

Bakliyat Çeşitleri Nelerdir?

Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, bakla vb. yaş sebzelerin kurutulmuş ve yemeye hazır haline bakliyat denir. Bakliyatlar, kurutulmuş tohumların yemek yapmaya hazır hale gelmesi ile üretilen yiyeceklerdir. Karbonhidrat ve protein açısından en zengin besinlerden biri olan bakliyatlar, tüm öğünlerde büyük bir öneme sahiptir. Bakliyatlar, bir insanın ihtiyacı olan temel besinlerden biri olarak adlandırılır. Et ve et ürünlerinden sonra en çok protein içeren besinler olması, bakliyatların yemeklerde en sık kullanılan ürünler olmasını sağlar. Peki bakliyatlar neye göre ayrılır? Hangi bakliyatla hangi yemekler yapılır?
Bakliyat çeşitleri arasında en sevilen şüphesiz ki fasulyedir. Türk mutfağında da oldukça önemli bir yeri olan fasulye, farklı çeşitleriyle sofralarınıza lezzet katar. Yine sıkça tercih edilen bakliyatlardan biri olan nohut ve mercimekle yapılan çeşitli yemekler ile de sofranızı süsleyebilirsiniz. Kurutulmuş sebzelerden elde edilmese bile akıllara bakliyat olarak kazınan pirinç, bulgur, irmik, mısır ve yulaf da sofralarda önemli yer edinen bakliyatlardandır. Tatlıdan pilava, sulu yemekten çorbaya kadar her çeşit yemeği yapılabilen bakliyatlar, ekonomik açıdan da uygun olduğundan her evde günlük olarak tercih edilen yiyeceklerdendir.

Bakliyatın Faydaları Nelerdir?

Mutfaklardan eksik olmayan bakliyat, çok çeşitli olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça sağlıklı olmasıyla da öne çıkar. Et ürünlerinden sonra en büyük protein kaynağı olarak gösterilen bakliyatlar, her öğünde mutlaka tüketilmesi gereken yiyeceklerden biridir. Bakliyatın faydaları konusunda ilk öne çıkan konu da protein değeridir. Günlük protein ihtiyacının %30’unu karşılayan bakliyatlar, vücut sağlığınızı korumanız konusunda en büyük yardımcınızdır. Vücuttaki kan oranını dengelemesi ve kirli kanın vücuttan atılımını hızlandırması sayesinde dolaşım sisteminizi düzenlemeye yardımcı olan bakliyatlar, en büyük doğal antioksidanlardan biridir. Hücrelerin yenilenmesi ve gelişmesi için en büyük ihtiyaçlardan biri olan protein, her türlü bakliyatta bulunur. Vücuttaki kas gelişiminin hızlanması için diyetisyenler mutlaka günde bir öğün protein takviyesi önerir. Dolaşım sisteminin yanı sıra, boşaltım sisteminde de büyük rol oynayan bakliyat türleri, bağırsakların rahatça temizlenmesini sağlayarak kabızlığı gideren bir yapıya sahiptir. İçerdiği lifler sayesinde dolaşım sistemini rahatlatan bakliyatlar, günlük lif ihtiyacının da büyük bir bölümünü karşılar.
Bakliyatlar, diyetisyenler tarafından kilo kaybına en çok yardım eden yiyecekler sınıfında gösterilir. Sahip olduğu düşük kalori oranı sayesinde sporcular ve kilosuna dikkat edenler tarafından günde bir öğün mutlaka tüketilen bakliyatlar, vücudu uzun süre tok tutarak zamanla kilo kaybetmenizde yardımcı olur. Spordan sonra metabolizmanız hızlı çalışırken yiyeceğiniz bir kase pirinç ile saatlerce tok kalabilir, aynı zamanda ihtiyacınız olan protein ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Obezite riskini %22 azalttığı belirlenen bakliyatlar, diyetisyen ve antrenörlerin bir numaralı yardımcısıdır. Yalnızca spor yapanlara değil, kalp ve mide rahatsızlıklarına sahip olan hastalara da sıklıkla önerilen bakliyat ürünleri, yavaş ve uzun sindirimi ile herhangi bir ödem ve gaza yol açmadan rahatlıkla vücuttan atılır. Kalp basıncını azaltmakta büyük rol oynayan bakliyat çeşitleri kolesterolü zamanla düşürerek olası damar tıkanıklıklarını engelleyebilir. Özellikle kilolulara ve yaşlılara önerilen mercimek, fasulye ve nohut gibi baklagiller, kalbe giden damarların temizlenmesinde büyük rol oynuyor. Vücudunuzdaki hücrelerin yenilenmesini ve beslenmesini sağlayan bakliyatların faydaları yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Bol miktarda demir ve magnezyum içeren mercimek ve fasulye türü baklagiller, günlük demir ihtiyacınızı büyük bir oranda karşılar. Bakliyatın bilinen en büyük faydalarından biri de vücuttaki şeker oranını dengelemesidir. İnsülin seviyesi düşük olan kişilere ve diyabet hastalarına günde iki öğün olarak tavsiye edilen bakliyatlar, kandaki şeker seviyesini dengeleyerek uzun vadede vücudunuzu hastalıklardan koruyarak bir kalkan görevi görür.